Serbest gazeteci Paris-Antep hattında yargılanıyor

Fransa’nın Paris kentinde yaşayan ve burada serbest gazetecilik yapan Halil İbrahim Erbil hakkında Gaziantep 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 2016/31 dosya numarasıyla açılan davanın 7. celsesi görüldü.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in avukatı Kadir Karataş mahkemede, şikâyetlerinin devam ettiğini belirterek Erbil’in sosyal medya hesaplarından Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’i tehdit ettiğini ve örgüt propagandası yaptığını öne sürerek gerekli cezanın verilmesi için dosyadaki eksiklerin giderilmesini istedi.

Erbil’in avukatı Mehmet Alaattin Aslan, müvekkilinin siyasi görüşlerinden dolayı terör örgütü propagandası yaptığı sonucuna varmanın düşünce ve ifade özgürlüğü ile çeliştiğini belirterek, “Müvekkilim, Fransa’da yaşamakta, ancak anne-babası ve kardeşleri Gaziantep ikamet etmektedir. Hakkında çıkarılan yakalama kararı nedeniyle Türkiye’ye gelemediği için kendisini de etkin biçimde savunamıyor. Türkiye’ye giriş yaptığında gözaltına alınacağı ve uzun bir tutukluluğa maruz kalacağı ortadadır.  Hakkında hüküm verilemesi durumunda başta seçme ve seçilme olmak üzere birçok haktan mahrum kalacaktır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, gazetecilerin düşüncelerini ifade ettikleri ceza aldıkları gerekçesiyle yapılan başvurularla dolu olduğunu hatırlatmak istiyorum. Hukuki mücadelemiz sürecektir” dedi.

Duruşma savcısı Erhan Demirel serbest gazeteci Halil İbrahim Erbil hakkındaki yakalama erminini infazının beklenmesini talep ederken, Mahkeme Başkanı Lütfi Türk, sanık hakkındaki yakalama emrimin devamına karar verip, duruşmayı 1 Ekim 2018 gününe erteledi.