Aşıya erişimde ürküten tablo! Yüzde 53'ünü zengin ülkeler aldı

Herkesin aşılara eşit ve düşük maliyetle erişebilmesi için çalışan Halkın Aşı İttifakı (The People's Vaccine Alliance) isimli kuruluş, korona virüsü aşıları konusunda yoksul ve zengin ülkeler arasındaki eşitsizlik konusunda çarpıcı bir uyarıda bulunduç Buna göre, zengin ülkeler dünya nüfusunun sadece yüzde 14'üne sahip olmalarına rağmen, bugüne dek farklı şirketlerden vaat edilen aşıların yüzde 53'ünü satın aldı.

'HERKESİ ÜÇER KEZ AŞILAYABİLİRLER'

Kurumun analizine göre, şu ana dek sipariş ettikleri aşıların hepsinin kullanımı onaylanırsa, zengin ülkeler bütün nüfuslarını üçer kez aşılayacak kadar doza sahip olacak. Kanada'nın her bir Kanadalıyı beşer kez aşılayacak kadar doz sipariş ettiği belirtiliyor. Buna göre, yoksul ülkelerin 70'inde ise her 10 kişiden sadece biri aşılanabilecek.

İLAÇ ŞİRKETLERİNE ÇAĞRI: TEKNOLOJİYİ PAYLAŞIN

Uluslararası Af Örgütü, Oxfam ve Küresel Adalet Şimdi gibi kurumlardan oluşan Halkın Aşı İttifakı, yoksul ülkelerde yaşayan insanların da aşıya erişebilmesi için ilaç firmalarına teknolojilerini paylaşma çağrısında bulundu. Çağrıda, bu adımın Dünya Sağlık Örgütü'nün Covid-19 teknolojisi havuzunun şemsiyesi altında yapılabileceği belirtildi. 

'MİLYARLARCA İNSAN YILLARCA AŞI OLAMAYACAK'

Oxfam'ın sağlık politikaları direktörü Anna Marriott, "Kimsenin yaşadığı ülke veya cebindeki paranın miktarı yüzünden hayat kurtaracak bir aşıya erişimi engellenmemeli. Fakat bir şeyler dramatik biçimde değişmezse, dünya çapında milyarlarca insan Covid-19'a karşı güvenli ve etkili bir aşıya yıllarca ulaşamayacak" dedi.

'ASTRAZENECA'NIN SÖZÜ YETERLİ DEĞİL'

Analizde, İngiliz firması AstraZeneca ile Oxford Üniversitesi'nin üreteceği aşının yüzde 64'ünün gelişmekte olan ülkelere satılacağının vaat edilmesine rağmen yoksul ülkelerdeki aşı sayılarının bu kadar düşük kalacağı vurgulandı. Halkın Aşı İttifakı, tek bir şirketin vaatlerinin yeterli olmayacağını vurguladı. (Kaynak- Gazeteduvar)